Вила Валентина – Дворецът в Балчик

Б

алчик е малък крайбрежен град на север от Кранево и Албена.
Създаден преди 2600 години той е наследник на тракийското селище Круни и древногръцкия Дионисополис. Разположен в удобен залив между красиви бели хълмове, градът е привлекателно място от дълбока древност до наши дни. Тук са отсядали римския поет Овидий, свети Атанас, свети Андрей Първозванний. Овидий го нарича Белият град!
Дворецът и Ботаническата градина в Балчик са едно от най-красивите места по българското черноморие. Дворецът всъщност е лятната резиденция на румънската кралица Мария от началото на 20 век., която избира тази живописна местност за да изгради своето „Тихо гнездо“ на морския бряг. Тук няма внушителни помпозни сгради, а всичко е вписано в пейзажа така, сякаш винаги е било тук.
До голяма степен очарованието на Двореца се дължи на разнообразния стил и еклектиката на различни култури, които се преплитат тук. Това е едно от малкото места по света, където един до друг може да се видят християнски и мюсюлмански храм, при това без каквито и да е противоречия и претенции между двете религии.
В Ботаническата градина растат екзотични и рядко срещани дървета, а уникалната колекция от кактуси е втора по големина в света след тази в Монако.

Местоположение на Дворецът


Картата изчислява разстоянието в км., от точка A до точка B – по координатите, посочени в нея (Directions: To here – From here). Можете да променяте избрания маршрут с приплъзване, или да местите точка A и точка B по Ваше желание.

Toggle

Снимки на Балчик

Още забележителности в близост до вила Валентина