Вила Валентина – Нос Калиакра

П

ленителната Калиакра – дълъг и тесен нос на българското северно черноморско крайбрежие, на 60 км. североизточно от Варна. Носът е вдаден на 2 км. навътре в морето и наподобява полуостров. Брегът е стръмен с отвесни скали, които се спускат 70 м. надолу към морето и наистина са много красиви и величествени. Името на местността означава „Красив нос“.
Носът е играл значима  роля през вековете и днес на Калиакра могат да се видят останки на 3 отбранителни линии. Тук има музей, ресторант, морски фар,  радиолокационна станция, метеорологична станция и параклис. В музея на носа, можете да видите експозиция от предмети от бита на населението, а също и макет – възстановка на крепостните стени на Калиакра – осветени и озвучени.
С нос Калиакра се свързват много легенди. Най-известната от тях е за 40-те български девойки, който завързват косите си една за друга и се хвърлят в морето, за да не попаднат в ръцете на османските поробители. Една от тях била Калиакра, на която е кръстен носът. Сега в началото на нос Калиакра има обелиск наречен Портата на 40-те девици в тяхна памет. Другата легенда е за Свети Никола (покровителят на моряците). Светецът бягал от турците и Бог удължавал земната твърд под краката му, за да успее да избяга, като по този начин бил създаден и носът. В крайна сметка той бил заловен и сега там има изграден параклис, реставриран през 1993 година, символизиращ гроба му.

Местоположение на нос Калиакра


Картата изчислява разстоянието в км., от точка A до точка B – по координатите, посочени в нея (Directions: To here – From here). Можете да променяте избрания маршрут с приплъзване, или да местите точка A и точка B по Ваше желание.

Toggle

Снимки Нос Калиакра

Още забележителности в близост до вила Валентина