Вила Валентина – Варна

Г

рад Варна е основан под името „Одесос“ през 6 век пр. Хр. от малоазийски гърци. През елинистическата епоха античният град се превръща в един от най-значимите градове по Черноморието. Многобройни археологически свидетелства за живота от гръцката и римската епоха, както и от най-ранните исторически епохи, са изложени в Археологическия музей в града. Там може да се види и най-старото в света златно съкровище, намерено при разкопки на Варненския некропол (град на мъртвите), датиращо от 4 век пр. Хр. Предполага се, че по-късното име на града – „Варна“ е със славянски произход и означава „Черен“.
Днес Варна често се нарича „Морската столица“ или „Лятната столица на България“. Тя е важен икономически, транспортен, туристически и културен център. Изходна точка е за много курорти по Северното Черноморие – комплексите Св. Св. Константин и Елена и Златни пясъци. Малко по-на север от Варна, на разстояние от 25-40 км. са разположени и известните курорти Албена, Кранево, Балчик.

Местоположение на Варна


Картата изчислява разстоянието в км., от точка A до точка B – по координатите, посочени в нея (Directions: To here – From here). Можете да променяте избрания маршрут с приплъзване, или да местите точка A и точка B по Ваше желание.

Toggle

Снимки на Варна

Още забележителности в близост до вила Валентина